Det händer mycket nu, det pratas mycket politik, kultur (Shakespeare, the bard of Avon firade 400 år som död tidigare i veckan) och på sociala medier har alla kändisdödsfall den senaste tiden väckt sådant huvudbry att man häromdagen i Helsingborgs Dagblad kände sig tvungna att förklara fenomenet rent vetenskapligt.
Dagens blogginlägg ska därför handla om döden!
Skojar bara, vi kan spara det till vintern, alternativt mexikanska ”Día de los muertos" (de dödas dag) i november. Med helgens kommande Valborgsfirande är det väl trevligare att vi pratar om motsatsen, dvs födelsen. För till helgen är det dags att välkomna våren, den blomstertid som nu kommer till allt som varit dött.
I Sverige firar man den 30:e april Valborgsmässoafton. Namnet kommer från det tyska helgonet Sankta Walpurgis, en abbedissa som levde under 700-talet, men traditionen förekom långt innan dess på en rad platser i världen. I Tyskland var just bålbränningen förknippad med skrockfulla antagande om att eldarna skulle skrämma iväg trollpackor och annan djävulskap och denna egenhet kom så småningom att ingå även i den svenska högtiden.
Många länder har motsvarande traditioner förknippade med våren. I Iran och flera andra länder i dess närhet firas till exempel högtiden ”Nouruz” (persiska: نوروز ), dock inte just den 30:e maj utan istället på datumet för vårdagjämningen. Namnet Nouruz betyder ”ny dag” och är markör för det persiska nyåret. Vid denna högtid dukar man fram 7 godsaker med det gemensamma draget att de alla ska börja på bokstaven ”S” (ett så kallat "haft sin"-bord) och sedan lyckönskar man varandra med orden:
”Nouruz-etân piruz, sad sâl beh az in sâlhâ ”, som betyder ungefär:
”Må ert nya år bli lyckobringande, må du leva hundratals år bättre än de som varit”
Plötsligt känns ”gott nytt år” rätt torftigt.
Nouruz firas även av kurder, men kallas då "Newroz". Som en del av traditionen hoppar man bland annat över eldar. |
För den som har några krafter kvar efter att ha dansat runt semi-hedniska eldar och intagit mer eller mindre alkoholhaltiga drycker är ju som bekant första maj också demonstrationsdagen, vilket det såklart också finns en historia bakom. Första maj är alla demonstrationers och även arbetarrörelsens dag ända sedan den 4:e maj 1886 då den så kallade Haymarketmassakern ägde rum i Chicago. Man demonstrerade då för en 8-timmars arbetsdag och utgången blev som namnet antyder minst sagt blodig.
Oavsett vad man väljer att fira till inringande för våren vill vi på Comactiva i alla fall önska en trevlig helg. Ta det lugnt där ute och tänk på att kolla majbrasan efter igelkottar innan ni tuttar på, låt oss inte ge igelkottar en anledning att fira ”Día de los muertos” redan i maj.
Själv ska jag ägna helgen åt att fundera över varför jag får Beatles-låten ”I am the Walrus” i huvudet när jag hör ordet ”Walpurgis”, så lika är väl ändå inte dessa ord?
Comactiva Language Partner
Källor:
http://kultursmakarna.se/2016/03/20/newroz-en-enande-fest-for-varen/
http://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/valborgsmassoafton
http://www.learn-persian.com/svenska/Norouz_Iranska_nya_aret.php
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/varfor-firar-vi-forsta-maj
Källor:
http://kultursmakarna.se/2016/03/20/newroz-en-enande-fest-for-varen/
http://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/valborgsmassoafton
http://www.learn-persian.com/svenska/Norouz_Iranska_nya_aret.php
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/varfor-firar-vi-forsta-maj
Vill du veta mer om oss? Klicka på länken under.
http://www.comactiva.se