Allt detta är naturligtvis fiktion men det har inte hindrat människan från att faktiskt seriöst undersöka möjligheten att kommunicera med världsrymden. Som bekant är det matematik man främst tänker sig använda och ett av de språk som är ämnade för världsrymden är Lincos.
Hans Freudenthal - en stjärna på rymdspråk |
Språket väntar fortfarande på att få användas i praktiken men det räknas som en verklig milstolpe inom kommunikation och matematik. Lustigt nog blev emellertid Freudenthals avhandling om språket kritiserad just för att vara för svår att läsa. Freudenthals arbete är emellertid absolut relevant fortfarande och har fortsatt att utvecklas sedan det skapades.
Själv har jag tillräckligt mycket problem med att komma ihåg multiplikationstabellen, så jag sällar mig till dem som föredrar att hålla isår språk och matematik. Kanske föredrar utomjordingarna att ha det på det sättet också, vem vet?
Nästa gång: Varför ska man egentligen krångla till det med ett stort alfabet? Läs mer om Rotokas som har ett av minsta alfabeten i världen.
Vill du veta mer om Comactiva och våra språktjänster? Klicka på länken nedan.
www.comactiva.com
Källor:
https://www.lornebair.com/pages/books/31436/hans-freudenthal/lincos-design-of-a-language-for-cosmic-intercourse-part-i-all-published-anthony-oettingers-copy
http://spraktidningen.se/artiklar/2010/10/hej-rymden
https://www.theatlantic.com/science/archive/2016/04/math-language-extraterrestrials/477051/