Var du en av de många som ägnade stora delar av barndomen åt att viska hemliga meddelanden på rövarspråket med dina kompisar? Även om inte just rövarspråket är särskilt etablerat utanför svenska för - och grundskolor finns det gott om exempel på verkliga rövarspråk som mycket riktigt har talats av samhällets most wanted. Som ett exempel finner vi i det forna Sovjetunionens Gulag-läger rövarspråket "Blatnoj Jazyk" som är ryska och betyder ungefär "tjyvsnack".
Anne Applebaum |
Historien om det riktiga rövarspråket Blatnoj Jazyk började för mig med Pulitzervinnaren Anne Applebaum och hennes bok om Gulag. Det är en makalös tegelsten till roman som handlar om de sovjetiska arbetslägren och de många miljoner människor som levde och dog där. I boken berättar Applebaum om fångar tillhörande de kriminella skikten (för långt ifrån alla i Gulag var kriminella) och det faktum att dessa praktiskt taget skapade ett eget språk för att kunna kommunicera utan att vakterna lade sig i.
Redan på 80-talet intresserade man sig för tjuvspråket Blatnoj Jazyk och försök gjordes till och med att sammanställa en ordbok för det. Man fann då att språket ägde hundratals ord som alla spelade stor roll i ett liv som kriminell. Språket hade lånat från bland annat jiddisch och blandats med ryska och man hade hundratals synonymer för olika saker. Särskilt många ord hade tjuvarna för bland annat pengar, prostituerade och stöld och man skapade olika slags nya ord för specifika stölder. Som några exempel kan nämnas "oplanerad stöld": idti na sjalynuju, "stöld på järnvägsstation": derzjat sadku och "stöld på en buss": marku derzjat.
Oförtjänt hårt arbete i Gulag-lägren, men mänskligheten finns kvar |
Ur ett språkvetenskapligt perspektiv är Blatnoj intressant eftersom det ger oss indicium på hur ett språk utvecklas. På Blatnoj Jazyk förändrades orden nämligen också efter den fängelsemiljö de talades i. Till exempel omvandlades det ryska ordet: "govoritj" (att tala, snacka) till att istället bli ordet: "stukatj" (att knacka) eftersom att knacka i väggarna var det enda sättet man kunde kommunicera på i vissa av de allra värsta lägren.
Jag ska vara ärlig, historien om Gulag är en ohygglig läsning, vad annat kunde man vänta sig när den beskriver verkligheten? Men det finns ljusglimtar. Bland smutsen, döden och desperationen visar sig många gånger våra absolut mänskligaste drag; fångarna skapar konst, blir förälskade, spelar teater och som beskrivet ovan: talar och uppfinner språk.
Har jag inte sagt det förut så säger jag det igen: Språk är viktigt för människan. Även om man kanske inte behöver använda det just för att råna folk.
En fortsatt trevlig vecka önskar Comactiva Language Partner
Nästa gång: Silbo, visselspråket...
Vill du veta mer om Comactiva och våra språktjänster? Klicka på länken nedan.
Källor:
Anne Applebaum
Gulag - De sovjetiska lägrens historia
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar