Vid första anblick är det lätt att avfärda frågan som självklar. Språket är det vi använder varje dag när vi talar. Våra munnar rör sig, vi frambringar ljud och kommunicerar på det sättet. Men hur är det då med skriften? Skrift skrivs ju som en imitation av det talade språket och det framställs inte genom munnen utan i stället i våra hjärnor. Och det stannar inte där heller; vad är till exempel kroppsspråk? Hur vet vi att rött signalerar stopp och att grönt betyder gå? Vad språk är visar sig vara en betydligt mer mångfasetterad fråga än vad man kanske kan tro och språk och kommunikation finns i oändligt många versioner. Människans fantasi när det gäller att kommunicera är förvånansvärt rik och uppvisar stor variation över hela världen.
En av Inkarikets många städer - Machu Picchu |
Men stämmer detta verkligen?
Quipu-knoparna väcker fortfarande huvudbry för forskarna. Mycket tyder på att inkaindianerna i själva verket skrev meddelanden och lagrade data med hjälp av ett matematiskt system som de knöt knopar i.
Talande knopar - quipus |
Systemet tycks i varje fall ha varit mycket effektivt. Olika sorters quipus har varit i bruk i lite drygt 5000 år och till och med spanjorerna verkade själva till en början tycka att systemet funkade utmärkt för administration. Detta innan man tvärt ångrade sig och brände quipus i tron att de var djävulens verk. Idag finns det bara lite drygt 600 stycken kvar av de fantastiska konstverken.
Knopar kan alltså vara bra till mycket. Tänk på det nästa gång du svär över att hörlurarna har korvat sig i jackfickan!
Nästa gång: Hittar du inget intelligent liv att tala med på jorden? Rikta blicken mot stjärnorna i stället! Läs om Lincos, språket som skapats för att kommunicera med utomjordiskt liv.
Vill du veta mer om Comactiva och våra språktjänster? Klicka på länken nedan
www.comactiva.com
Källor:
https://50.neh.gov/projects/quipus-inca-language-knots
http://www.ancientscripts.com/quipu.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar