.

.
.

onsdag 15 juni 2016

Hörrudu du du!

Det kom idag till min vetskap att alla språkentusiasters helgon Fredrik Lindström nyligen lett ett program med titeln ”Tänk om” på TV, där han likt Marty McFly från åttiotalsrullarna ”Tillbaka till framtiden” (fast inte i en DeLorean-bil) utreder temat historiska händelser och vad som hade hänt om det som nu hände inte hade hänt när det hände….ja ni fattar. Jag ska ge mig på att se det så småningom, Lindström är en personlig favorit och nu verkar det dessutom som om en av episoderna i ”Tänk om” handlade om något som jag själv tänkt skriva om ganska länge:

Varför är vi svenskar så oartiga?

Eller ja, kanske mer specifikt: varför är svenskan så oartig? 

Ett av de mer säregna dragen med svenskan är ju det här med tilltalet. Vi säger ”du” till män, kvinnor, politiker, unga, gamla, chefer, lärare, elever etc.
Liksom det idag införda ordet hen var det ett par mediala händelser som banade vägen för du-reformen även om förändringen hade legat och grott länge.
Det var Bror Rexed, nytillträdd chef på Medicinalstyrelsen på 60-talet som traditionellt brukar få äran för förändringen då han för sin personal proklamerade att han avsåg att tilltala de alla, oavsett ställning för ”du”. Tidigare, på trettiotalet hade även ”fru” och ”herr”-omskrivningar blivit komplicerade i kölvattnet av att Dagens Nyheters reporter Barbro Alving fått barn utan att vara gift. Man kunde ju inte kalla henne "fru", men hon var ju sannerligen inte heller en "fröken" längre. 

Så ja, idag innehåller svenska språket  kanske inte så mycket artighet längre, men det innebär naturligtvis inte att alla går runt och är otrevliga vad jag vet. Artighet går att visa på många sätt och att definiera vad som anses artigt i olika länder är dessutom ganska krångligt. 

För skojs skull tänkte jag visa vad sidan ”lifehack.com” skriver om hur man är artig i Sverige.

Sweden

”Keep personal distance and don’t touch people when you talk to them. Ensure proper table manners, never discuss religion or politics, and try to maintain a level of quiet dignity. Silences during conversations are not considered uncomfortable, and it’s better to be a bit quiet, rather than overly verbose. When dining out, don’t drink before the host offers a toast, and don’t get drunk”.

Tja…jag vågar påstå att de nog aldrig har varit på andra Långgatan i Göteborg (eller kanske i Sverige över huvud taget)

Artiga Hälsningar 

Comactiva Language Partner









Källor:
http://www.dn.se/dn-150-ar/du-reformen-handlade-om-mer-an-bara-du/


Vill du veta mer om oss? Klicka på länken under.

http://www.comactiva.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar