.

.
.

torsdag 28 januari 2016

Lingvistikens Indiana Jones

Att välja yrke här i vår värld är troligtvis svårare än någonsin och det är väl knappast någon nyhet att det man ville bli när man var liten, sällan motsvarade ens förväntningar när man växte upp. Jag kommer ihåg att jag efter att ha sett Indiana Jones-filmerna aningen för många gånger som barn, under en lång tid intresserade mig för arkeologi eftersom yrket verkade innebära resor över hela världen, finna hemliga skatter och brottas med en och annan skurk. 

Nu menar jag inte att på något sätt baktala de som valt arkeologi som inriktning men jag har genom ett antal samtal med människor inom yrket insett att min bild nog är aningen romantiserad, faktiskt verkar man vanligtvis inte ens ha hatt och piska när man är i tjänst. Så typiskt! 

Så ja, verkligheten kanske inte alltid överensstämmer med filmen men hjältar går det ändå ingen nöd på vilket yrke man än söker sig till. 

För den som intresserat sig för just språk är det mitt nöje att berätta att även språkyrket har sina hjältar och att de även precis som i filmens värld ibland får riktigt spännande uppdrag.
En av dem är Leslie Greer som förra veckan ärades med en medalj för sina insatser i Bletchley Park under andra världskriget. Bletchley park var en topphemlig avdelning i Storbritannien där även den kände kodknäckaren Alan Turing (se Imitation game, fantastisk film) jobbade med att knäcka Enigma, tyskarnas krypteringsmaskin. På denna avdelning jobbade alltså Leslie Greer, utbildad tyskalärare, med att knäcka nazitysklands hemliga koder och hennes insatser anses ha förkortat världskriget med åtminstone fyra år, rätt bra jobbat får man säga. 











En åldrad hjältinna - Leslie Greer 


























Krypteringsmaskinen Enigma


En annan hjälte inom lingvistiken var Eliezer Ben-Yehuda som traditionellt sett brukar få äran för bragden att ha återupplivat hebreiskan som talat språk. När han på 1880-talet började missionera för dess användning hade språket inte använts i tal på runt 2000 år och när Israel sedan bildades 1948 kunde man tack vare honom införa hebreiskan som officiellt språk. 


Till och med språket har alltså sina hjältar, något som gläder oss på Comactiva. Vi tycker det vi gör är viktigt och känner oss varje dag som hjältar, även om vi lyckligtvis inte har behövt avstyra några världskrig den senaste tiden. 

Med det önskar jag en trevlig helg, ni hjältar i era yrken!



Källor:
http://spraktidningen.se/artiklar/2010/04/politik-vackte-hebreiskan

http://www.irishtimes.com/news/ireland/irish-news/irish-woman-honoured-for-wartime-work-at-bletchley-park-1.2501486

http://www.gu.se/ViewPage.action?siteNodeId=540267&languageId=100000&contentId=-1


Vill du veta mer om oss? Klicka på länken under.

http://www.comactiva.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar